WORDPRESS FEJLESZTŐK ÁRAK HELYZET ÁTVERÉS GONDOLATOK

Mindenki WordPress fejlesztő!1! A Nagy WordPress Átverés?! Best Choice!

Nyilván én még sosem béreltem fel senkit, hogy készítsen nekem egy WordPress vagy bármilyen más honlapot. Viszont a megkereséseim nagy része azzal kezdődik, hogy “Már van egy honlapom csak az előző fejlesztő nem veszi fel a telefont”. Az évek során sajnos egy elég rossz tendencia rajzolódik ki előttem a WordPress fejlesztőkkel kapcsolatban. Azt mindenképpen fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezt a cikket nem állásfoglalásnak szánom inkább informatív jelleggel szeretnék beszélni arról, amit a szakmában tapasztalok.

Wordpress fejlesztők 2022-ben
WordPress fejlesztők 2022-ben

Miért lett minden WordPress?

A jelenlegi állapotok megértéséhez fontos gyorsan átfutnunk a WordPress történeten, hogy miért jött létre, mi volt a célja és milyen problémát hivatott orvosolni.

Kezdetben a honlapok statikus módon lettek létrehozva (XHTML). Azaz minden tartalom az oldalon ( képek, szövegek, linkek ) egyesével lett belekódolva. Viszont az internet terjedésével az információk feltöltésének frissítésének a szüksége egyre gyakoribbá vált. Ennek a problémának a megoldására jött létre a WordPress.

Egy CMS, azaz Content Management System, ami arra hivatott, hogy megkönnyítse a tartalom feltöltést. Emellett egy adag “funkciót” is hozott az asztalhoz, ami a fejlesztését elősegítette. Egy egy hozzáértő web-programozó létre tudott hozni egy weboldalt, amit aztán tartalommal rugalmasan lehetett bővíteni.

Hogy lett mindenki WordPress fejlesztő?

Hatalmas sikernek örvendett es nagyon hamar a Go-to megoldása lett a blogoknak. Viszont az idő múlásával egyre több olyan kiegészítő bővítmények készültek hozzá, aminek segítségével nem csak a tartalmat de a tartalom kinézetét is könnyen lehetett módosítani. Ebbe az irányba való fejlődés egészen addig ment, hogy mára már egy egész Custom WordPress oldalt létre lehet hozni anélkül, hogy a fejlesztőnek a kódhoz kellene nyúlnia.

Jupeeeee!!!!! Honlap akár egy hét alatt!!!!!

Ez egy nagyszerű megoldás lett azok számára, akiknek nem volt web-fejlesztésre áldozható tőkéjük. Így maguk is létre tudták hozni saját oldalukat. Egyedül amire szükség van hozzá az idő. Mivel nyilván az alapok ismeretét ez nem váltja ki. Így sokszor “legyőzhetetlen” akadályokba fut a frissen-sült web-fejlesztő ami aztán hosszú googlizés után mégis csak megoldható.

Ennek a hullámnak egy másik következménye az lett, hogy az emberek feltették a kérdést magukban, hogy “Ha végülis még én is létre tudok hozni egy weboldalt, akkor minek fejlesztő?”. Ami egy teljesen jogos felvetés, viszont az esetek többségében a kérdésre a válasz egy újabb kérdés, miszerint “Akkor most én is web-fejlesztő vagyok?”. Erre a kérdésre már gyorsabban jön a válasz azaz: “IGEN!”

Következmény egy hullám aminek köszönhetően létrejöttek “Wordpress fejlesztők” akik bevallottan nem értenek a programozáshoz “de ma már erre nincs is szükség”. És ez a kijelentés igaz is viszont a fentebb említett első megválaszolatlan kérdésre a válasz egy analógiával az, hogy: Ha az embernek van egy 20 emeletes svájci bicskája, akkor minek konyhakés, minek szabóolló, minek csavarhúzó? A meglátás jó, kiváltható ez mind vele. Viszont senki sem szeretne egy bicskával aprítani hagymát tonna számra.

Ugyanez történik a “Wordpress fejlesztők” által létrehozott oldalakkal kapcsolatban. CSAK azzal a különbséggel, hogy a megrendelő kér egy honlapot, amivel – hagymát lehet darabolni tonnaszámra – a “Wordpress fejlesztőnk” kinyitja a bicska kés részét majd átnyújtja a megrendelőnek a számlával együtt, hogy “Tessék ez egy profi hagyma daraboló eszköz egy hét alatt”. A megrendelő örül és kifizeti és hihetetlen büszke az új késére egészen addig a pontig, amíg nem kezdi el hallani a véleményeket a felhasználók oldaláról, hogy “Ezzel a késsel irgalmatlan sz@p@ hagymát darabolni!”

Miért is átverés mind ez?

A megrendelő szól a “Wordpress fejlesztönek”, hogy valamit csinálni kellene ezügyben. De nyilván nem lehet svájci bicskából konyhakést csinálni és emberünk nem is tudott konyhakést csinálni soha, egyszerüen tudta, hogy hogyan kell egy bicskát kinyitni. Ezért válasz nem nagyon jön a kérésre. Majd a hosszabb huzavona után másik fejlesztő lesz felkeresve és néha én vagyok az a másik fejlesztő, akit ajánlottak.

Ilyenkor a megkeresés mindig azzal kezdődik, hogy “Van egy honlapom, amivel meg vagyok elégedve csak van vele egy probléma”. És utána az én feladatom, hogy elmagyarázzam a bizonyos értelemben véve porul járt ügyfélnek, hogy sajnos át lett b@szva. És nyilván az egészben az a szomorú, hogy aki által át lett verve az sem tudja, hogy amit csinált az átverés.

Az ügyfelünk nem lett pénzben megkárosítva, hiszen maximum 200.000 HUF-ot fizetett az oldalért, ami kb annyit is ért. Időben sem járt rosszul hiszen egy-két héten belül elkészült. Viszont “Eladtak neki egy svájci bicskát és azt mondták, hogy ez egy konyhakés”